Hälsa och ohälsa, Mindfulness, Skriverier

Minimeditation

Jag lyssnar just nu på en bok om minimeditation, där grunden är en minuts meditation. För den som sysslat med meditation, kan det tyckas låta helt galet med meditation på en minut, eftersom meditation på sätt och vis handlar om att upprätthålla ett lugn och fokus under så lång tid som möjligt, lite hafsigt förklarat. Den här metoden handlar istället om att lära sig att snabbt gå ner i meditativt tillstånd och att applicera det i vardagen som micropauser. Kanske använder man det vid trafikljuset som visar rött när man passerar varje dag, eller innan matlagningen, eller när man krupit ner i sängen, eller varför inte innan man öppnar facebook på mobilen.

Jag har relativt lätt för att gå ner i meditativt tillstånd och går även lätt in i hypnos, men jag är dålig på att få till rutiner där jag upprätthåller en kontinuitet i utövandet. Därför känns det här konceptet tilltalande för mig och det ska bli intressant att se om jag kan hålla igång det. Jag har påminnelse på telefonen om att försöka få till 3 minimeditationer per dag.

Jag är nu inne på ”grundminuten” som pågår i en minut, så jag ställer in 1 minut på timern på klockan (men man kunde lika gärna kunna ställa in tiden på en äggklocka eller en telefon, det viktiga är att det aldrig får bli längre än en minut), rör vid mina kristaller/stenar och fokuserar på här och nu i en minut. Efteråt landar jag mjukt genom att sträcka på fingrarna och dra ett djupt andetag. Det här ska jag nu hålla på med i en månad innan jag kan gå vidare i boken till del två.

Den som har skrivit boken Minimeditationer – en stunds närvaro, är Martin Boroson, ifall du är intresserad av att utforska metoden. Kanske känner du redan till den och har testat? Berätta gärna vad du tycker!

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!