Kedjetäcket är ett tyngdtäcke framtaget för att lindra oro, ångest och sömnlöshet. Täckets funktion är baserat på vetenskapliga studier om tyngdens lugnande inverkan. Den behagliga tyngden frisätter en rad kroppsegna hormoner som verkar ångestdämpande och lugnande för både blodtryck och puls. Effekten blir att du kan slappna av, komma ner i varv och får bättre kvalitet på din sömn. Kedjetäckets tyngd bidrar till att förtydliga kroppens gränser. Detta bidrar till tydligare signaler mellan det sensoriska nervsystemet och hjärnan, tack vare mindre ”brus”. Från Somna.eu.

Efter att ha prövat ett kedjetäcke vid min senaste rehabilitering, bestämde jag mig för att sy mig ett eget.

Ett butiksinköpt täcke kostar ca 500-700 €.

Dessa kostnader blev det för mig med en totalvikt om 5,5 kg:

 • Natur duntäcke från IKEA 35 €
 • Tygbit från IKEA under 5 € (ca 100×150 cm)
 • Zinkband 16 m, 200 gr/meter 70 € (kraftigt rabatterat)

För att få mer tyngd kan man använda flera bitar med zinkband, eller ankartross/sjunklina med bly som täcket jag prövade på rehabiliteringen hade. På mig subluxerade dock revbenen på natten av tyngden från kedjan och jag valde därför att använda en lättare tyngd, men istället på mer koncentrerad yta.

Jag ville ha endast en del av täcket med tyngd, eftersom jag ofta ligger på sida med täcket under inknölat under knäna, vilket gör att tyngderna skulle kunna börja skava om de ligger ut i kanten.

 

Så här sydde jag täcket:

20141113_173105

Fålla sömmarna på tyget.

20141113_173135

Nåla fast tyget i täcket genom att nåla kanaler som sedan ska sys så att säga på bredden, från långsida till långsida.

20141113_192244

Sy kanaler genom att sy fast tyget i täcket med raksöm.

20141113_201140

Nästan färdig! 🙂 Fäst kedjan i något långt och trä igenom kanal till kanal. (Ber om ursäkt  för suddig bild. Märkte det först när bilden laddades upp till datorn från mobilen och då var det lite sent att ta en ny.)

20141113_211035

Ta bort några tyngder i ändorna på bandet och vik kardborreband runt bandet. Fäst med zickzack och sy motsvarande kardborre på tygets insida där bandet börjar och slutar för att kunna fästa bandet och få det att hållas på plats. (Självklart har jag valt att använda vit tråd för att det ska synas bättre hur jag gjort, inte för att jag var för lat för att byta tråd. 😉 )

20141113_211533

Tadaa! Färdig! Prövad och godkänd av kissungen Neisti.

IMG-20141114-WA0000

Stort tack till Syrrans för underbar kundservice som inte tvekade en sekund när jag tog mig ner på golvet från rullstolen och fick testa tyngden på bandet de hade inne! Och tack till ergoterapeut ”kaffetanten-Mirja” på Orton för att hon visade hur jag skulle sy mig ett eget täcke!

Efter första natten kan jag konstatera att tyngden känns bra och att jag sovit som en stock!

5 kommentarer

 1. […] Miinas blogginlägg om hur man syr ett eget kedjetäcke […]

 2. säger:

  Hej, Jag länkade det här bloginlägget i min blog om tyngdtäcken. 🙂

  1. Miina säger:

   Tack för länken, Frida! 🙂

 3. Sarah säger:

  Hej! Var köpte du zinkbandet?

  1. Miina säger:

   Hejsan!

   Jag köpte i vanlig sybehörsaffär. Lycka till!

   H. Miina

Tack för att du lämnar några ord till mig!