Skriverier

Tändbriketter av ljus och äggkartong

Så här i mörka vintertid är det många som eldar ljus.

Själv använder jag nästan enbart Party Lites ljus. De är dyrare än vanliga, men brinner så mycket bättre, har en doft jag klarar av och är gjort på paraffin vilket gör att de inte är lika heta om barnen skulle spilla den flytande vätskan över sig. Nej, jag säljer dem inte själv, så den här reklamen kan jag med gott samvete bjuda på. 😛

Nackdelen med Party Lite är att de är aningens dyra och självklart vill man jag då ta tillvara på så mycket som möjligt av produkterna. På partyn rekommenderas att man sparar den lilla ljusstumpen i t.ex. socklådan, på toaletten eller var man nu vill ha lite doft.

Det gör inte jag. Jag gör istället tändbriketter av dem.


Fyll en äggkartong med lite rivet tidningspapper.


Ställ en plåtburk i en kastrull med kokande vatten och smält ljus i plåtburken tills stearinet/paraffinet blir flytande.


Häll den flytande vätskan över äggkartongen så att ”förjdupningarna” fylls med stearin/paraffin. När vätskan stelnat bryter du loss varje ”ägghållardel”. Använd 1-2 ”briketter” när du tänder eld i spisen. Inget annat papper behövs. Bara ved och brikett. Voila!

Inga fler illaluktande tändbriketter, inget mer ihopknögglande av papper eller rivande av mjölkkartonger. 🙂

Testa!

Du kanske också gillar…

1 kommentar

  1. vi har typ liknande,fast fabriksgjorda då=) men de luktar ingenting! men smart idé!!

Tack för att du lämnar några ord till mig!