EDS, Julkalendern 2012 - dag för dag, Mindfulness, Skriverier

Dag 7 – Mina metoder

Jag har valt att använda mig av så lite mediciner som möjligt eftersom jag är väldigt känslig för sådant och lätt får biverkningar. Jag har helt enkelt inte hittat något än som skulle ge mig tillräcklig smärtlindring för att vara värt biverkningarna.

 • Jag har alltid varit mer intresserad av österländsk medicin och alternativa metoder än västerländsk medicin. Som smärtlindring använder jag massage, kiropraktik vid behov, medicinsk laser, TENS och homeopatiska preparat.
 • Jag väljer även att äta LCHF, det vill säga att jag lämnar bort kolhydraterna så långt det går. Sedan jag började äta LCHF har min IBS gått tillbaka så pass att jag ser den som inaktiv, mitt blodtryck har sjunkit, mina kolesterolvärden har förbättrats, inflammationerna har gått ner, gallstensanfallen är borta, nervsmärtan har minskat, kroppsvärken likaså. Om jag fuskar blir jag liggande i kramper och svåra smärtor i 3 dygn. Man har forskat i EDS och överkänslighet mot kolhydrater och kommit fram till att det finns ett klart samband.
 • För att hantera mina energidepåer, har jag börjat med Pacing. Pacing är ett jätte bra sätt för mig att lära mig hushålla med mina resurser. Man för dagbok och skriver ner sina energinivår, exempelvis som så här:

  Vaknade och steg upp 9
  Åt frukost 9
  Duschade 8
  Klädde på mig 6
  Vilade 6
  Läste en bok 6
  Vilade igen 7
  Handlade 4
  Vilade 5
  o.s.v.

  För ofta är det så att straffet för att man tagit ut sig helt kommer efter 2-3 dagar och man kan ha svårt att veta vad man riktigt gjort som fått en så ohyggligt slutkörd. Med pacing planerar jag mina dagar för att veta hur mycket energi jag ungefär kommer att använda mig av och se till att jag inte kör slut på mig själv.

  Pacing kan beskrivas som ett batteri. Om man använder helt tomt på ett batteris kapacitet, tar det länge att ladda upp batteriet igen. Om man däremot laddar det nu och då, kommer man lättare och snabbare upp i full kapacitet igen.

  Nu tänker säkert många att det ju är så otroligt olika hur mycket man orkar och det är just det som är bra med pacing, för pacing går ut på ditt eget basbehov! Du ska alltså hitta en bas som du alltid har, oavsett om du mår bra eller dåligt. Du har en dos energi som alltid räcker till för t.ex. stiga upp, äta, klä på sig, sitta och läsa, gå och sova eller vad man nu kan tänkas ha som bas. Den basen kommer alltid att räcka till. Och nu pratar vi inte om smärta, utan energi! Man lär sig hitta basen och utgår från det.

  Det är så lätt att känna sig värdelös när man inte orkar skotta gården, eller handla mat, eller vad det nu kan tänkas vara. När man istället hittar sin bas, vet man att allt utöver det bara är positivt! Om man då orkar träna en dag, eller handla mat en dag; wow! Bra jobbat! Det ger en helt annan självkänsla när man inser att man faktiskt räcker till och att man vissa dagar t.o.m. är något ”utöver det vanliga!

 • Sen har jag ju mindfulness som jag gör mitt bästa för att använda som livsfilosofi. Att leva mindfull får mig att fokusera på nuet, att här och nu är det enda som räknas. So what om framtiden ser mörk ut, eller om sjukdomens utveckling skrämmer mig, det är ju ändå här och nu jag ska leva och just nu klarar jag mig, just nu lever jag! Jag uppskattar de små stjärnstunderna så mycket mer idag, när jag ser dem! Förr rusade jag förbi och missade det vackra i de snötäckta granarna, eller den sköna känslan av att sitta i sängen och lyssna till ljuden från familjen, eller brasans sprakande värme, mat som bär så många olika smakäventyr e.t.c.

  När jag hanterar min smärta på ett mindfullt sätt, har jag möjlighet att stanna upp och känna efter. Var känns det, hur känns det? Jag bara uppmärksammar känslan. Jag värderar den inte. Och när jag väljer att gå vidare, att släppa den, behöver jag inte längre tänka på den. Smärtan finns kvar, men jag har ett nytt förhållningssätt till den.

 • Alla har vi olika sätt att hantera saker på. Mitt sätt är kanske inte det bästa för dig, men det är det för mig.

  Du kanske också gillar…

  1 kommentar

  1. Låter väldigt klokt! Det är bra att leva i nuet och inte grubbla över morgondagen, något som jag skulle behöva bli bättre på :)! Kram!

  Tack för att du lämnar några ord till mig!