Skriverier

Vad är en doula?

Årets doulavecka har startat och därför vill jag berätta i det här inlägget om vad en doula är för något. Jag är frivillig doula genom Folkhälsan på Åland. Du hittar länk längst ner i inlägget för att läsa mer. Det innebär att vi doulor arbetar frivilligt, utan lön, att det kostar 40 € att anlita oss (varav vi doulor får km ersättning för ett besök) och att vi utbildas kontinuerligt genom Folkhälsan och därmed har ett gott samarbete med förlossningen. Om du önskar doula eller själv vill bli doula, kan du scrolla neråt i inlägget och klicka på länken som ligger sist i detta inlägg, och ta kontakt med vår doulakoordinator. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på den sidan.

En doula är en person som kan stödja en mamma eller ett par innan, under och efter förlossningen. Vi skiljer på samtalsdoula, där man främst ger stöd genom samtal om graviditet och förlossning, och på förlossningsdoula, där man även deltar under förlossningen. Som förlossningsdoula är man så aktiv som mamman/paret önskar. Vi doulor har kunskap i hur man masserar, ger akupressur, placerar TENS, använder rebozo sjal, olika ställningar som kan underlätta förlossningsarbetet, andningsövningar, avslappningsövningar, amning och mycket, mycket mer. Men framförallt är vi en trygghet för mamman och en länk mellan mamman och barnmorskan om så behövs, t.ex. för att snappa upp information som kanske mamman missar under en kraftig värk, eller att påminna om mammans förlossningsplan och önskemål om det byter personal.

Vi doulor arbetar i par, så att det finns en huvuddoula och en reservdoula. Reservdoulan kan antingen ha en aktiv roll under hela uppdraget, eller så kan man välja att endast vara med vid första samtalet och vid behov senare. Reservdoulans huvuduppgift är att kunna avlasta huvuddoulan om förlossningen blir utdragen, eller om huvuddoulan skulle råka vara sjuk på förlossningsdagen. Personligen ser jag reservdoulan som en stor resurs och vill gärna ha med henne som en aktiv del i hela processen. Jag tycker om att jobba i par, så att man kan komplettera varandra. Jag vill gärna ha någon att bolla tankar och idéer med och där är reservdoulan viktig för mig.

Det är inte bara förstagångsföderskor som väljer att ha en doula, eller ensamstående mammor. Det kan vara för att man haft en jobbig förlossning tidigare och vill ha extra stöd. Eller så kanske man hade en doula förra gången och kände att det var så givande att man vill ha det igen. Någon kanske känner mycket oro och därför vill ha stöd. Någon annan har hört talas om någon teknik som man gärna vill ha stöd i. Någon vill ha en så naturlig förlossning som möjligt och vänder sig därför till oss för att få stöd i sitt beslut och genomförande.

Men det är inte bara mammor som kan behöva en doula. Ibland är det partnern som kan ha en jobbig förlossning bakom sig, eller att man inte riktigt kände att man blev inkluderad förra gången. Det kan även vara så att en partner vill ha stöd i vad man kan göra för att stöda mamman rent praktiskt inför första förlossningen.

Som doula är min uppgift att lyssna på mamman/parets önskemål och behov, och att hitta vägar för att stärka kvinnan/paret. Jag kan peppa och stödja, ge information och besvara frågor. Tillsammans skapar vi en målbild av förlossningen och jobbar oss fram dit tillsammans. Vid förlossningen är det sedan viktigt att jag är lyhörd och läser av mamman/paret, att jag ger det utrymme eller den närhet mamman/paret behöver, att mamman/paret känner tillit och förtroende för mig och att jag stöttar mamman/paret på ett sätt som gör mamman lugn vilket främjar förlossningsarbetet. Mamman är min drottning. Det är hennes dag och jag kommer att göra allt jag kan för att ge henne vad hon behöver, även i de fall där partnern behöver extra stöd.

Min erfarenhet är att en förlossning tillsammans med doula ger kvinnan mer kraft och mod att lita på sin kropp och att själva värkarbetet blir lättare att hantera när man har doulan vid sin sida som man byggt upp en relation till och vågar lita på.

Och jag är oerhört tacksam för att just jag har fått vara med i de uppdrag jag har bakom mig! Jag lindar in dem i en särskild plats i mitt hjärta och vårdar minnena ömt!

Här kan du läsa mer. Folkhälsans doulor.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!