EDS, Inspiration, Skriverier

Provtur med terrängrullstol i skogsmark

Jag har haft förmånen att testa den finska rullstolen FourX. Den har pantenterat chassi som är ledat, ungefär som en dumpers. Det vill säga, du kan vinkla hjulen medan du sitter still, vilket även gör att du förstås behöver vinkla tillbaka det när du sedan ska rakt framåt. Det kräver lite tankeverksamhet i början. Man sitter som i en vanlig rullstol och kör med joystick. Man kan även justera tyngdpunkten genom att förflytta sitsen framåt och bakåt. Detta göra att justera även medan man kör.

När vi var och kikade på den i Helsingfors, var det ett annat underlag än jag är ute efter. Skogen där kan knappast kallas skog, enligt mig, och asfalterade vägar klarar min vanliga elrullstol tillräckligt bra. Därför har jag nu fått testa den här hemma hos mig. Maken och jag åkte iväg till en skog, i ordets rätta bemärkelse, för att testa körförmågan. För att undvika smärre olyckor, är det viktigt att hålla koll på att inte ha tyngdpunkten fel, t.ex. för långt fram. Tips från coachen! 😉

Här kan man se hur det patenterade chassit jobbar.

Jag använder själv zoom uphill, men har dåliga batterin som jag inte haft råd att byta ännu, så det är länge sedan jag fick komma ut i skogen på det här viset. Jag njöt verkligen av känslan och upplevelsen!

Det är som en annan värld, där i skogen. Att köra längs vägen och blicka in i skogen på håll, kan förstås vara rätt fint det med, men att faktiskt få vara där inne bland träden… Wow lixom! Tänk dig att bara kunna betrakta på håll, att inte kunna hoppa över diket när du vill och bege dig in där. Så är min, och många andras, vardag. Så min uppmaning är, ta en promenad i skogen och känn tacksamhet över att du har den lyxen! <3

Precis när jag tog bild på denna häftiga formation av trädets stam, flög det upp en örn från träden en bit bort. Jag blev så förundrad, att jag inte kom mig för att fånga den på bild. Så mäktigt!

Det är som sagt rätt självklart för andra att röra sig i skog och mark, men det är det förstås inte för mig. Känslan av frihet är enorm i skogen! Jag älskar dofterna, ljuden, känslan av att ha orörd mark, inte en väg eller belagd gräsmatta, under mig.

Det tar ett tag att lära sig hur man navigerar FourX, eftersom styraxeln är så annorlunda än på vanliga elrullstolar. Man sitter relativt högt i jämförelse med t.ex. zoom uphill, så att plocka bär och svamp är förstås inte aktuellt. Men jag gillar den! Jag älskar att man har vanliga bilbatterin som är lätta att införskaffa nya när så behövs. Jag uppskattar komforten (speciellt när man spänner fast sig med sele så man verkligen sitter stadigt om man ska ut i terrängen. Jag gillar även de starka lamporna till vintermörkret. Just den här modellen har även ståfunktion. Perfekt när man vill ut och t.ex. fotografera och komma åt en högre vinkel. Det går även att köra med den stående. Inte i skogen då. Det skulle inte ens jag våga testa. 😉 Så, ja, FourX får absolut godkänt från mig!

Här kan du läsa mer! Janne Pesonen kan svenska, om du skulle vilja komma i kontakt med en svenskspråk försäljare.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!