Hälsa och ohälsa

Varit duktig idag

Idag har jag varit duktig! Jag började morgonen med ett besök hos min ergoterapeut. Fick mina ortoser för tummarna tillfixade eftersom de skavt in i knölarna vid handleden tidigare. Materialet är som som ett tjockt och styvt tyg från början som man värmer och formar efter ens exakta position. När materialet torkat och svalnat är det hårt som hårdplast. Jag har dem för att hålla mina tummar i rätt läge. Den vänstra framför allt subluxerar konstant. Med dessa hålls leden på plats och jag blir tvungen att använda musklerna istället för att låsa leden.


Den vänstra är av en grövre tjocklek.


Och den högra är aningens tunnare.

Nu har jag kunnat använda dem längre stunder och år bättre stöd. *glad* Prövade även ut pennor åt mig. Jag blev SÅ kär!!


Den röda ”rullen” påminner om sånt där material som flytkorvarna är av som man har i simhallen. 🙂 Den ger stöd och känns helt underbar i handen för mig! Plötsligt översträcker jag inte längre och jag behöver inte krama i musklerna. Jag har karvat lite på den för olika handställningar. Som sagt; jag är SÅ kär!!

Vi fortsätter jobba om 1,5 vecka med diverse hjälpmedel och ska då även göra handstatus, det vill säga kontrollera min finmotorik och styrka.

Efter ergon åkte jag till tandläkare Klas Silfverberg. Shit vad den människan var duktig! Det första jag sa var ”Hej, jag har tandläkarskräck, panikångest och ehlers-danlos syndrom, så du har lite att tampas med.” Men han tog det hela med ro. Han berättade om varje litet steg han tog ”Nu kommer jag att blåsa på dina tänder, nu krafsar jag på dina tänder” e.t.c. Precis som man gör med barn. 🙂 Fantastiskt snällt gjort av honom! Inte en gång kände jag oro eller ångest!

Senast jag var till tandläkare var 2005. Då fanns det inga hål. Gången innan var 1998. Senast jag var till tandhygienist var 1998. Var helt säker på att jag skulle ha massor av tandsten och hål, men icke! Jo, tandsten fanns det, men väldigt lite med tanke på alla år, konstaterade han, och inga hål! Helt fantastiskt!! Så nu ska jag vänta på att bli kallad till tandhygienist och sedan tänker jag börja sköta mina tänder på allvar. Punkt slut. Han såg inga som helst risker för tandlossning, vilket är rätt vanligt med EDS, speciellt med tanke på att pappa, farmor och farmors syster tappat alla sina tänderna innan de fyllt 40. Men som sagt, än sitter mina fast och inga speciella fickor kunde man se. *SÅ tacksam och lycklig*

Imorgon är det bassängträning med min fys som gäller och efter jobbet tänker jag ta med barnen till stan och köpa julblommor och annat mys. Idag är det julgatans öppnande i Mariehamn, men jag har luciaövning med en barngrupp här i kommunen, så vi får njuta av juleljusen i stan imorgon istället.

Sköt om er!

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!