Adventstankar 2019

18. Alfrida

Så här i slutet av året, gör jag en tillbakablick till början av året i dagens adventstankar 2019.

Det är nog inte många som kommer att glömma hur året 2019 började när Alfrida drog över Åland. Vi hade tur. Vi var bara utan el i 5 dygn. Det var en väldigt märklig känsla att leva i det mörker som rådde just då. Vi eldade för att hålla huset något så när varmt, men vi hade ingen möjlighet att laga mat eller att värma vattnet.

De första timmarna handlade barnens kommentarer om frustrationen över att det inte gick att ladda ner meddelandena från snapchat eftersom även mobilmasten hos oss låg nere. De sista timmarna hade perspektivet förändrats. ”Alltså, tänk att få sätta sig på en varm toastol igen!”.

Vad gjorde man de här dagarna? Vi läste när det var ljust, men det var det ju inte så väldigt många timmar. Sen då? Vi spelade något spel, minns jag, men mest bara satt vi där i mörkret och tittade in i brasan. Ja, förutom då när vi besökte vännerna.

För om det var något som stack ut i mörkret, så var det verkligen vännernas kärlek! Familjen Allawash och familjen Suleiman öppnade sina hem för oss, bjöd oss på mat, tvättade kläder och diskade våra kärl. Tack, kära vänner, för att ni tog hand om oss! <3

När allt kändes som allra mörkast och jobbigast, tog våra vänner Alessio Gassa och Petra Heinonen oss under sina vingars beskydd. Tänk er känslan när man inte ens kunnat tvätta händerna under varmt vatten efter toalettbesöken, och man blir inbjuden till bubbelbad/dusch och middag. Den känslan… Wow! Jag minns att jag satt där och lät de varma strålarna rinna över kroppen och fick svälja gång på gång för att inte tårarna skulle rinna över. Det var en så galet skön känsla. Så tack, älskade vänner! Det ni gav åt oss där och då var en lyxvärld i vardagen som jag tror att vi alla kommer att minnas väldigt, väldigt länge. Ni är våra superhjältar!

Och på tal om superhjältar. Alla som jobbade dag och natt för att röja i skogen och fixa kablar; ni är verkligen superhjältar! Vi glömmer aldrig det enorma arbete ni utförda och med stor sannolikhet fortfarande sliter med när det finns tid över. Ni borde få guldstjärnor allihopa av tomten i år!

Jag hoppas vi slipper få besök av fler Alfridor under de närmsta 20 åren… En dröm, jag vet, men drömmar kan ibland bli sanna!

Så glöm inte bort att njuta av vardagen! Njut av jullampornas sken, av värmen i huset, av möjligheten att kunna koka julgodis och julmat, att kunna handla i butikerna, att kunna ta sig fram vart man vill utan några större hinder, att vi får vara hemma med nära och kära. Glöm inte att njuta, för i vardagen finns många stjärnstunder om vi bara väljer att se dem! <3

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!