Skriverier

Lillajul

Innan jag börjar, måste jag lägga in infon jag fått av min kära vän, Nettan A, som har en kompis som gjort ett arbete om lillajul för många år sedan:

*Lillajul har firats i Finland sedan sluet av 1800-talet och infaller lördagen innan första advent. Man tar in en liten julgran, eller som i vårt fall, en bordsjulgran med elljus å glitter i, man fixar lite julmat (lite!) och lillajulbocken kommer med en liten present. Förr i världen kom denne bock med vykort som kastades in efter att han hade bullrat och klappat på dörren så att de stackars små barnen var hyperrädda, och ännu då jag var liten (lääänge sen) så ritade vi små lillajulkort och sprang runt i gårdarna och slängde in dem. Viktigt är, att lillajulbocken inte ska synas! I samband med lillajulhelgen har man också julöppning i affärerna, julparader osv. Många företag firar lillajul genom att ha en julfest för sina anställda. Förmodligen inleddes detta firande för att inleda julpysslandet, samt för att lätta på spänningen för barnen… I SAOL benämns ordet Lillajul som finländskt, även om det på vissa ställen i Sverige på senare tid faktiskt firas lillajul. Dock inte första adventshelgen, utan helt andra datum. Jag har själv hört att en del kallar kvällen före julafton för lillajulafton…*

Hos oss firar vi lillajul som så att vi besöker julmarknaden på Jan Karlsgården vid Kastelholms slott där vi träffar tomten och handlar handstöpta ljus till adventsstaken och lite godis. Det är allt vi brukar få med oss hem därifrån. 🙂 Till lunch äter vi ”tomtegröt” och middagen äter vi med mina föräldrar och ibland kommer även mina bröder med flickvänner. Till middag har vi framför allt lutfisk och potatis med vitsås, men eftersom jag och min yngsta lillebror lyckats fånga såna konstiga människor till livskamrater som inte äter lutfisk, finns även köttbullar, laxröra och liknande på lillajulbordet.

Under dagen hämtar vi självklart en liten gran som vi klär och julpyntar. På kvällen sen kommer jultomten och kastar in paket, inte julbocken. Sen måste man springa av bara sjutton till dörren för att försöka få en glimt av tomten som alltid lyckas smita.

Julina var hos oss över dagen och firade och åkte tillbaka till sin pappa ikväll. Tyvärr blev vi utan vår pappa i år då han började må illa lagom till middagen. 🙁 Satans skit att man inte ska få fira tillsammans!! Sen är ju då frågan om det är magsjuka, fyllsjuka från igår eller illamående av hostan. Det är bara att hålla andan och hoppas på det bästa. Men visst måste jag ju erkänna att jag känner mig deppig när jag sitter här i min ensamhet och tröstäter Aladdin choklad. Min första Aladdin chokladask som jag skulle dela med min man, som alltid varit tradition att vi äter på lillajul tillsammans sen vi träffades… Blä blä blä!! Dessutom har vi bokat resa till Närpes nu på onsdag. Ja, är det magsjuka så lär det inte bli nåt av resan…

Nä, klättra ur träsket nu Miina! Sluta deppa mänska!

Jo! Igår hade jag kul! 🙂 Jag och Nicke var på julbord med Nickes jobb till Soltuna i Geta. Maten var fantastisk och sällskapet underhållande. Vi åt i flera herrans timmar tills jag nästan höll på att spricka! Det var det absolut godaste julbordet jag någonsin ätit, så ni ålänningar som inte varit dit; åk!

Hoppas i alla har en fantastiskt mysig första advent imorgon och att ni inte blåser bort i stormvindarna som åtminstone härjar utanför mitt fönster ikväll!

*kramar*

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!