Medberoendeproblematik, Personlig utveckling

Livsstegen steg 2

Sedan jag skrev om steg 1 har jag funderat över hur mitt problem att hålla fast vid relationer som inte ger mig vad jag behöver har påverkat mig själv och min omgivning. Jag kommer att ägna några rader till det nu här i början. Jag går så in i min medberoendeproblematik att jag lägger många timmar per dygn åt en relation som inte ger mig vad jag behöver, istället för att ge mig själv och familjen de timmarna. Främst påverkar det min omgivning genom att jag lägger ner så mycket tankeverksamhet på hur jag ska räcka till i relationen och att blir frustrerad när det inte fungerar.

Jag har även kommit fram till att jag behöver lägga till en sak i mina behov och det är att jag behöver bli sedd. Jag skulle till och med säga att det är grundbehovet i relationer för mig.

Nu till steg 2 ”Vad/vem kan hjälpa mig med problemet?” Vad kan hjälp mig att inte hålla fast vid relationer som inte ger mig vad jag behöver? I första hand att inse och minnas att respektera mig själv. Det kan jag påminna mig själv med genom kristallerna, jag kan använda meditation och jag kan fortsätta jobba med mig själv så att jag orkar resa mig igen när jag faller. Jag har mitt skyddsnät av familj och vänner som jag kan vända mig till och jag har min junta för personlig utveckling. Den sistnämnda är nog där jag kan finna mest stöd i, eftersom vi alla delar tillsammans, vilket gör det lättare för mig att ”vara en börda”.

Jag tror att musiken kan vara till hjälp för att få ut känslor och för att landa i mig själv. Även meditation är ett kraftfullt verktyg som jag vill använda. Jag kan lyssna på en fil för att hitta min egen vilja, mitt eget värde och därmed backa ett steg tillbaka från den relation som jag behöver ett avstånd från för att inte ödsla energi.

Jag vill inte lägga min värdefulla tid på relationer där jag inte får vad jag behöver. Jag är okej med att gå in i relationer av det slaget, men inte känslomässigt på det sätt som jag hittills har gjort.

Jag behöver stöd i att våga backa undan för min egen skull. Att minnas att min tid är värdefull och att jag inte måste ge mer än jag får.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!