Medberoendeproblematik, Personlig utveckling

Livsstegens steg 1

Som de flesta andra, har även jag ett bagage som jag bär på. Jag har dessutom en medberoendepersonlighet som triggas igång väldigt lätt. Under en lång tid har jag jobbat med mig själv ur det hänseendet, men nu har jag valt att köra en liten bootcamp med mig själv för att komma framåt ännu några steg i processen.

Jag fick en klok uppmaning härom dagen som lyder ”Fokusera inte på vad du önskar, utan på vad du behöver”. Jag har funderat mycket på just den frasen. Vad är det jag behöver ur t.ex. en vänskap? Jag önskar att man ska se mig för den jag är, finnas där för mig, känna mig älskad, att jag ska vara viktig för personen. Men vad behöver jag? Jag behöver ärlighet. Det är bland det viktigaste. Och jag behöver trygghet. Att känna mig vald, är viktigt för mig. Så, ärlighet, trygghet och att bli vald, det är vad jag behöver för att utveckla en nära vänskapsrelation.

När den andra parten inte kan ge vad jag behöver, triggas mitt medberoende. Då går jag in i ett destruktivt förhållningssätt och klarar inte av att stå upp för mig själv. Jag dras till det negativa, det destruktiva, för att jag känner mig hemma i det. Det är mitt eget ansvar att dra i handbromsen, att stoppa mig själv från att mata mitt medberoende och göra mig fri.

Ett sätt att jobba med mig själv är Livsstegens 12 steg.

Steg 1 ”Vad är problemet?”. Jag håller fast vid relationer som inte ger mig vad jag behöver, eftersom jag dras till det välkända och för att jag inte lyssnar till mina behov, utan fokuserar på mina önskningar och hoppas dåraktigt att de ska slå in.

Jag stannar där. Jag behöver låna hem boken igen och läsa in mig igen, låta tankarna vila här ett tag innan jag går vidare.

Har du något särskilt du jobbar med hos dig själv? Känner du kanske igen dig i att vara medberoende? Berätta gärna!

Du kanske också gillar…

4 kommentarer

 1. Annett Jansson säger:

  Intressant och spännande att följa. Bra insikt för personer med depression. Att identifiera problemen. Mina ledord är acceptera eller påverka.

  1. Miina säger:

   Ja, det kanske även kan vara till nytta för personer med depression, det har jag aldrig tänkt på. Tack för dina ord!

 2. Annelie säger:

  Fick nu något att tänka på, kommer kanske ett tag innan jag kommer fram till något men jag vet en sak att medberoende har jag varit och det inte så länge sedan. Sen kan man tänka ännu längre bakåt och inser att det inte är ofta jag har stått för det jag verkligen vill. Det här tåls att tänka på.

  1. Miina säger:

   Hoppas det hjälper dig att komma vidare! ❤️

Tack för att du lämnar några ord till mig!