Skriverier

Idag börjar sommaren

Det är en speciell dag idag. Studentfirande förstås. Då om någongång börjar nog sommaren. Och därför vill jag dela med mig av denna fantastiska dikt av Caj Lundgren, trots att det är den fjärde juni och inte den första. Jag läste den hos en klok facebookvän. Tycker den passar ypperligt till alla elever som har sommaren framför sig, och förstå även till oss andra. Även vi har ju sommaren framför oss.

Lärodikt den 1 juni
Var glad, min själ,
åt vad du har:
nu har du hundra sommardar
och detta är den första!
När solens lopp sin ände tar
så har du nittionio kvar,
och någon blir den största.

Giv noga akt på var du står:
i morgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommardar per år.
I morgon är den andra…

Det innebär att vi imorgon har 96 dagar kvar. Det som gör idag till en speciell dag för just oss är att det kommer en unik person in i vår familj. Vi har honom bara till låns i två veckor, men under den tiden är han vår. Hela vägen från södra delen av Sydafrika upp till oss i norr. Det är ganska svårt att greppa att en nybliven18-åring kommer hela vägen från deras vinter upp hit till vår sommar. Från deras öken till vår…ja, vår barrskog och vårt skärgårdsleverne. Därför börjar vår sommar idag.

Myggen, de arma myggen, verkar fira sommarens början de med. Och det verkar de göra med stora släktkalas! Jag gick en hård match mot dem i morse och vann!

Och vad händer då, när jag precis fått upp det nyinköpta myggnätet och kurar ihop mig med en efterlängtad ljudbok som nästan utesluter det eviga surrandet av myggen som försöker ta upp kampen igen? Jo, det börjar regna!! På mig!! Enda platsen på hela fasta ön som det regnade på, är just där jag bor.

Jag antar att jag behöver ta mig i kragen och börja göra till mig lite mer för de där evinnerliga vädergudarna…

Mellan studenfirandet hos dotterns sambos syster, har jag och vikarie assistentann, mest hon förstås, jobbat hårt och fått alla blommor planterade i landet och i krukor samt grönsakerna planterade och utflyttade i växthuset. Wow, vilken fantastiskt härlig känsla! Nu är gården redo för sommaren! Nu är det bara kvar att rensa upp de två sista blomlanden. Jag gissar att det kommer att bli både midsommar och bröllopsdag och kanske även skolstart innan jag får det gjort. Tiden brukar inte räcka till för just sådana tråkigheter.

Men sommaren har ju ändå bara börjat. Vi har 96 dagar kvar att fylla. Och mina måsten kan få vänta till hösten, även om det innebär att ett eller två blomland säkerligen skulle må bättre av att få det rensat. Tack, sommaren, för att vi fått kliva in genom din dörr! Idag hade jag klänning för första gången, så ja, idag började sommaren!

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!