Inspiration, Skriverier

Var nyktra hela år 2009!

Shit pomfritt vad det slår gnistor om mig just nu! Tur att jag inte är politiker, för då skulle jag dö en väldigt tidig död i hjärtinfarkt. Tro mig!

Jag satt vid mitt köksbord och läste tidningen Nya Åland. Danne Sundman har utmanat lagtinget att vara nyktra hela 2009 som ett led i debatten om alkoholpolitiken på Åland. Tyvärr verkar Nyans hemsida ligga nere just nu, så ni får hålla till godo med konkurrenternas artikel eller gå in på Dannes blogg läs mer.

Så här blev mitt svar till Danne:
Bra initiativ, Danne! För mig som alltid varit nykterist är det lätt att anta utmaningen, inte desto mindre orsak till att göra det även skriftligen här i din blogg. Jag satt precis och läste Nyan och kom på mig själv att himla med ögonen när jag läste de fantastiskt genomtänkta kommentarerna som t.ex. Roger Jansson sagt ”Att jag och ni andra inte skulle ta något glas till middagen i veckan eller någon annan gång under 2009 känns inte väsentligt i de här sammanhangen” eller Veronica Thörnroos ”Jag är inte tillräckligt populistisk för att göra det”. Jag känner att det är samma klass på dessa ord som reklamen som snurrar på tv där ungdomar kommer med idiotiska anledningar till att föräldrarna ska köpa ut. Jag menar, att en politiker tar ställning och visar sitt personliga engagemang skulle väl aldrig kunna bidra till att ändra folkets åsikter?!

Barbro Sundback har tydligen haft ett väldigt tungt år på grund av alla frågor hon fick när hon valde att lämna bort alkoholen ett år. Som nykterist kan jag upplysa om att det visst ställs frågor ibland när man tackar nej till alkohol, men de flesta ställs med beundran i rösten och de idiotiska frågorna kan man faktiskt lägga dövörat till. Handen på hjärtat, om det nu är så många som frågar, måste man då ge ett politiskt korrekt svar? Kan det inte bara räcka med ”Jag har bestämt mig för att ta ett vitt år för att ta ställning till alkoholfrågorna i vårt samhälle”? Det är ingen uppoffring att vara nykter.

Som nykterist har jag många gånger fått frågan hur det kommer sig att jag kan ”dansa på borden” trots att jag är nykter. Tja, vad svarar man på det? Jag är väl mer öppen och bjuder mer på mig själv än den som måste ta till flaskan för att kunna göra det samma. Nej, fram för ett nyktrare samhälle! Tro mig, det går att ha roligt utan sprit och det är verkligen på tiden att politikerna visar var de står i den här frågan! Bra jobbat, Danne! Nu har du ögonen på dig. 😉

Visst, det här kan ses som ett populistiskt utspel som Torsten Sundblom säger, men då är det banne mig på tiden att ett sådant sker i nykterhetens tecken! Jag menar, när jag gick i högstadiet i början/mitten av 90-talet, då var alkoholen det som tog de stora rubrikerna. Idag är det narkotika som alla fasar för. Vad är det om 10 år när min minsting går ut nian? Alkohol och tobak har alltid varit inkörsporten till de tyngre drogerna. Varför då inte ta ställning och sätta ner foten i marken med en rejäl smäll? Nej, nej, ni som politiker gör ingen nytta genom att välja bort ölen på lördagskvällen eller vinet till middagen. Nej, det är besluten som ger resultat, inte era åsikter och ställningstaganden. Herregud, det är väl inte med allvar han tror på ordspråket ”gör som jag säger och inte som jag gör”?!

Om vi vill få till en förändring här i världen så måste vi börja med oss själva och våra egna värderingar. Förändringarna vi efterfrågar kommer inte att genomföras just här och nu, men med ringar på vattnet kan vi nå fram till våra mål.

En gammal vän till mig sa alltid ”Vi måste inte sätta fingrarna i vägguttaget för att veta att 220 V är farligt”. Nej, det måste vi verkligen inte. Det är dags att vi visar var vi står och börjar tänka på framtiden. Visst är det viktigt att åtgärda alla problem som finns idag, men oj så mycket lättare allt hade varit om vi hade satsat på alkoholfrågorna på allvar för några år sedan. Tänk så mycket oreda vi hade sluppit!

Jag hakar på Dannes utmaning och hoppas på ringarna på vattnet. Jag kommer inte att dricka en droppe alkohol år 2009. Är du stark nog att haka på?

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

  1. Hej! alltså jag är inte så insatt,men är man nykterist om man druckit lite alkohol,typ smakat i sitt liv? eller är det om man ej dricker regelbundet osv…hjälp mej i förvirringen:D jag vet inte vad jag tycker om detta,men bra för de som vill…men jag hänger ej på. klart att jag inte tycker man ska dricka massor under året/åren speciellt inte när man tex har barn omkring sej,som ett bra exempel:julafton. men ett glas vin till maten eller en öl i bastun är för mej helt ok…alla gör sina val. men bra med diskussion!ha en fin dag!

  2. Hej! Tack för dom varma kommentarerna, och jag tror faktiskt lite så jag också, att ödet har ett finger med i allt man gör och det har var inte meningen! Jag hoppas att vi har rätt! 🙂

    Vad du är flitig med dabatter Miina!

    Kramar!!!!

Tack för att du lämnar några ord till mig!