Skriverier

Pionsaft, vanlig och LCHF

Nu när jag dragit ner rejält på jobbandet under corona, finns det mycket tid för sådant som jag annars inte tagit mig tid för att göra. Det är den främsta orsaken till att vår kylskåp hittills har innehållit saft av maskrosor, rabarber och vanilj samt syren. Idag var det dags att pröva ännu ett tips från min assistent, nämligen pionsaft. Och ja, man kan faktiskt spara sommardoft på flaska! <3

Efter att ha dragit loss alla kronblad, måste självklart konstverken förevigas på bild.

I alla recept som jag hittat, har man låtit saften stå i 2-3 dagar i kylskåp. Jag gjorde istället på samma sätt som jag gjorde min syrensaft, nämligen genom pochering (värm till 70-80 grader) i enlighet med det här blogginlägget.

LCHF-receptet finns längre ner på sidan. Här kommer nu först det ”vanliga”.

Till ca 1,5 liter behöver du:

 • Kronblad från 4 stora pioner
 • Finrivet skal från 4 citroner
 • 860 g vatten
 • 860 g strösocker
 • citronsaft från 4 citroner

Gör så här: 

 • Repa blombladen från blomman. Se till att inga småkryp kommer med i saften.
 • Koka vatten och socker tills allt socker lösts upp. Ta kastrullen av värmen och låt temperaturen sjunka till minst 55 grader. Riv under tiden skal från 4 citroner och pressa sedan ur saften ur citronerna. Häll sedan i citronskal och blomblad i sockervattnet och värm till lite drygt 70 grader. Häll i citronsaften, rör några varv och låt stå ett tiotal minuter till lagom styrka.
 • Sila av bladen.
 • Häll upp saften på rena, steriliserade flaskor (100 grader i ugnen i 10 minuter gör jag) och förvara i kylskåp 1-2 veckor, eller frys in för längre hållbarhet. Jag fryser in i iskuber så att det går lätt att portionera upp i glas när man vill.

Till ca 0,5 liter LCHF saft behöver du:

 • Kronblad från 2 stora pioner
 • Finrivet skal från 2 citroner
 • 430 g vatten
 • 150-200 g karppisokeri (sötningsersättning) beroende på sötningsgrad
 • citronsaft från 1-2 citroner

Gör på samma sätt som ovan.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!