Skriverier

Julafton 2010

Oj, vilken fin julafton vi haft! Kärleksfull, stressfri och underbart härlig!

Vi vaknade av en strålande glad Moalie som ropade ut över hela huset ”DET ÄR JUUUUUL!!!”. Flickorna hade fått varsitt paket av tomten, bestående av julkrubbor som man skulle pyssla ihop själv. Perfekt underhållning i väntan på mormor, morfar och tomten.

Julina vakade överlycklig. Äntligen var det dags att få ha ödlan (som hon köpt för pengarna hon tjänade ihop på jultidningsförsäljningen) i famnen!


Måste ju nog erkänna att han är rätt söt med sin stump till svans och allt. Väldigt kelsjuk är han. Kryper alltid först upp till Julinas ansikte och buffar på henne innan han börjar se sig omkring.

Kl.11 bar det iväg till julkyrkan, samling kring krubba barngudstjänst. Lagom långt för de små och lagom gudomligt för Julina. Under ”Nu tändas tusen juleljus” fick Moalie ett smärre utbrott på Nicke som försökte hjälpa henne med texten genom att läsa varje rad snabbt innan den skulle sjungas. Till slut fräste hon ”SLUTA!! Jag KAN hela!!” och visst sjutton kunde hon alla fyra verserna utantill. Trollungen min!


Väl hemma igen åt vi julgröt och sen togs krubborna fram. Det klistrades, limmades, målades och pysslades i nästan 2 timmar. De blev så fina så!

När krubborna var klara, kom mormor och morfar över och vi började pyssla med julmaten.


Moalie, vad gör du under granen?


– ”Inget!” plirar förnöjt åt de stora paketen.

I väntan på tomten bestämde vi oss för att sjunga lite. Jag vid pianot, mommo dansandes med barnen, moffa vid dragspelet och pappa bakom filmkameran.


Mor min är fotograf. Kan det möjligtvis vara på tiden med ny kamera till frun?


Även här har mor min varit fotograf. Kan säga att Moalie hade samma min på alla 10 bilderna. 🙂

Väntan på tomten blev låååång! Natalie blev t.o.m. sur och fräste ”Det blir inte bra jul om inte tomten kommer!!”. Men så till slut kom han, de menar jag! Upp längs vägen kom nyopererade tomtefar tillsammans med tomtemor! Helt otroligt fantastiskt! Vilken ära! Jag blev rörd till tårar. Tomtefar sa ”En bonus, bara för er.”. Tack snälla!


Ett gemensamt paket till prinsessorna Fagerlund.


Tur att tomtemor var med, för på alla paket till Julina läste tomtefar ”Jultomten”. Tokigt. Tomtefar behöver nog lite starkare glasögon verkar det som!


Ja, hur många andra kan skryta med ett sådant här kort när de blir vuxna och fått egna barn? Tack snälla, rara Ålandstomten och Tomtemor! Ni satte guldkant på vår julafton! Moalie blev tilfrågad om hon ville bli tomtenissa hos dem, men vi förhandlade oss till att vänta några år ännu. 🙂

Efter att tomten vinkats farväl, delades resten av klapparna ut. Tjejerna fick öppna 3 var och sedan åt vi middag. Fantastiskt dignande julbord med rökta och gravade laxar, skinka som jag lyckades perfekt med * stolt *, lutfisk, lådor, vridna korvar (Nickes special), köttbullar, prinskorvar, laxost, hemkokt senap, rödkålscoleshaw och mycket annat gott. För att inte tala om pepparkakorna och godiset som avnjöts hela kvällen!

Efter middagen fortsatte klappöppnandet.


Julina tjöt av lycka över att få klackskor, Moalie blev stum av förundran över Sylvania husvagn och Natalie hoppade av glädje över schackspel och kläder. Mommo och moffa myste över fotoboken, Nicke avslutade sin kväll med att spela hårdrock på elgitarren (hur sjutton tänkte jag där?!) och jag fick äntligen nytt strykjärn och dessutom urläckra stövlar.

En perfekt dag och kväll som avslutades med en snabb färd på sparkkälke. Julina fick nämligen ny, vuxenmodell och Moalie fick överta hennes. Natalie tog sin egen. En snabb nypa luft innan sängdags helt enkelt.

Avslutningsvis fick jag ett samtal av Kenta the Hero, en vän som jag lärde känna för snart 20 år sedan. Mycket trevligt samtal! Enda nackdelen var att han fick mig att skratta. INTE skönt för mig käke! Annars går det över förväntan. Smärtan är helt hanterbar och inte är jag blå heller. Laser och arnika har gjort susen.

Det här var den finaste julaftonen på väldigt länge, även om jag inte var pirrig av julstämning. De senaste åren har jag inte haft den där pirriga känslan, men på något sätt har jag heller saknat den. Kanske börjar jag bli vuxen.

Idag ska vi iväg till Thias, Anna och Helmi och ha knytkalas med släkten. Ska bli underbart att få träffa fasters älsklingar igen, både Helmi och Milian.

Hoppas ni alla haft en fin jul! Önskar er en lugn, rofylld och smärtfri fortsättning!

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!