Hälsa och ohälsa, Hypohidros

Ännu en diagnos

Efter middagen ringde min mobil och jag såg att samtalet kom från sjukhuset. I andra änden av luren hörde jag hudläkaren som jag blivit skickad till för att utreda om jag möjligen kan ha någon slags allergi eftersom jag inte tål mediciner. Han berättade att mina provsvar var bra, men att han behövde ställa lite nya frågor. Slutligen kom han fram till det han ville ha sagt. Han hade nämligen upptäckt att jag lider av hypohidros.

Googla på det! Hypohidros. Inte hyperhidros alltså. Det kommer inte upp särskilt mycket.

Läkaren förklarade att det är en ovanlig sjukdom. No kidding! Googlesökningen antyder det, ja. Han förklarade även att mina symptom som jag upplevt med största sannolikhet har sin grund i denna sjukdom:

  • svimmar av värme, så som bastu, varma bad, tropisk värme
  • känns som om jag brinner upp inifrån
  • känns som om jag exploderar inifrån när som helst
  • högt tryck i huden
  • kraftigt ökad smärta
  • illamående
  • huvudvärk
  • högt blodtryck
  • muskelkramper
  • yrsel

Och allt det här kommer sig av att jag inte kan svettas på vissa ställe. Jag skrattade högt när han sa det. Jag sa att jag svettas hur mycket som helst i händer, fötter, under armarna och att jag till och med blir blöt i nacken när jag är på gym. Han frågade då om jag upplevt att min hud blir svettig på andra ställen när jag gymmar. Armar, mage, rygg. Öh, nä! Självklart inte! Varför skulle den det? Tydligen ska den bli det. Tänk, jag har tänkt att andra svettas kopiösa mängder, men har aldrig tänkt på att det faktiskt är jag som svettas för lite! Jag svettas mycket på de ställen jag kan svettas, men det kyler inte ner tillräckligt, tydligen.

Så, vad kan man då göra åt det här? Alltid bra med diagnos, tänker jag, så att man kan göra något åt saken. Well…i det här fallet finns det dock inget att göra, annat än att undvika värme. På alla sätt jag kan. Någon som vill flytta med mig ut i en igloo på Grönland kanske? Någon semesterresa till ett tropiskt land kan jag bara glömma! Att hälsa på svärsonen i Sydafrika under deras sommartid, är med andra ord att fetglömma, som det på nutida vokabulär heter.

Läkaren var åtminstone väldigt rar och omtänksam och avslutade samtalet med att säga att han verkligen är ledsen att det inte finns något sätt att medicinera bort sjukdomen och att den inte skulle kunna försvinna på något sätt, men att han ska göra vad han kan för att hitta sätt som kan underlätta med diverse olika nedkylnings möjligheter. Första steget är att hålla huset tillräckligt svalt. 18-20 grader önskade han i sovrummet. Min man skulle troligen frysa ihjäl, om det verkligen skulle bli så att vi fick ner tempen så mycket. Nå, en dag i taget. Nu sätter vi alltså L74.4 till listan av diagnoser, den ovanligare formen, inte den där vanliga där man svettas för mycket och som man kan medicinera bort. Nej, vi tar den där ovanliga, som det knappt finns någon info om, som inte ens nämns bland sällsynta diagnoser, för att den är så ovanlig.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!