Adventstankar 2020

6. Om jag bara visste

Idag är det Finlands självständighetsdag. Jag är tacksam för att jag är född och uppvuxen i detta land, fritt från krig och med demokrati som den viktigaste grundstenen. Men det är inte det jag kommer att reflektera över idag, utan något helt annat.

Tänk om det var möjligt att installera en app på telefonen, som skulle visa dig en karta över vad som händer när du gör ett val, vart valet leder dig! En karta över framtiden. Hur skulle det påverka dig och dina val?

Jag brukar tänka att det vore skönt att ha en karta som kunde visa mig vad framtiden har i beredskap och vad som händer när jag väljer si eller så. Men vill jag verkligen veta det? Om jag hade vetat, skulle jag då gjort de val jag gjort genom livet? Och skulle de möjligheterna ha fört mig dit jag är idag? Ingen aning!

Hade jag t.ex. uppskattat min nuvarande assistent så mycket som jag gör idag, om jag inte hade gjort mindre lyckade val tidigare? Kanske hade jag inte uppskattat henne så mycket som jag gör nu och kanske hade jag inte heller tagit vara på tiden så mycket som jag gör, eftersom jag vet att lyckan inte varar för evigt.

Och vem hade jag varit idag, om jag hade lyssnat på läkarna och tagit rullstol direkt när de ansåg det vara dags och inte många år senare? Jag hade troligen inte haft så trasig kropp, vilket kanske hade varit bättre för mig. Men samtidigt hade jag då aldrig blivit remitterad till vuxenpsykiatrin för att utreda om det finns något mentalt som påverkar min gångförmåga (vilket det inte finns) och därmed aldrig träffat min fantastiska psykolog som öppnade helt nya dörrar för mig. Utan honom hade jag inte lärt mig så mycket om mig själv och inte heller haft möjligheten att bearbeta sådant som jag själv inte kände till.

Och hur skulle mitt liv sett ut idag, om jag inte hade sms:at min nuvarande make och frågat om han har bild i tvn? Ett av mitt livs allra bästa val.

Kanske hade jag ändå gjort de val jag gjort här i livet, om jag hade haft den där appen med karta över framtiden. Kanske hade jag stått här idag som någon helt annan. Så, ja, visst vore det skönt ibland att ha den där kartan, men kanske ändå inte över framtiden, utan heller som en förklaring till varför saker och ting sker…

Här kan du läsa mina tidigare inlägg i adventstankar 2020:
http://www.mitawa.ax/category/adventstankar-2020/

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!