Julkalender 2010 - dag för dag

Dag 10 – Musiken i mitt liv

Musiken har alltid varit en väldigt stor del av mitt liv. Det är i musiken jag får ut mycket av mina känslor.

När jag var liten kunde jag dansa och ta mig fram gåendes kortare bitar så länge de spelade musik för mig. Så fort de stängde av blev mina ben som spagetti och jag trillade ihop i en hög.

När jag var 5 år var jag på ett musikläger på sommaren. Ledaren insåg att det inte var någon större idé att lära mig spela klockspel med de andra, så hon föreslog för mina föräldrar att jag skulle börja spela fiol. Sagt och gjort.

Jag hann spela fiol, piano och klarinett för lärare innan jag som 14-åring fick borrelia. Innan dess hade jag något man klassade som absolut gehör. Det var pest och pina för mig. Jag hatade att höra musik i tvn. Jag hade obehag av sång i skolan. Det skar i mina käkar. Jag minns fortfarande smärtan. När jag då fick borrelia i nervsystemet tappade jag mitt absoluta gehör över en natt. Jag kunde inte ens spela en skala på piano på rätt sätt.

Samtidigt som det var en tuff smäll att få börja om från noll igen, var det en enorm lättnad att plötsligt bara leva med ett normalt gehör. Jag kunde se melodifestivalen utan att få tårar i ögonen av smärta och jag kunde njuta av musiken i radion igen!

Genom åren har jag spelat följande instrument:
– piano
– violin
– klarinett
– dragspel
– lite gitarr
– fagott
– basklarinett
– altsaxofon

Ja, det var väl de flesta.

Jag har sjungit i flertalet körer och tagit lektioner för sångpedagog.

Min röst är mitt instrument. Jag har en mycket svag röst, sjunger inte rent, har ingen speciell sångröst, den är inte ens ”fin” på rätt sätt, MEN jag kan beröra. När jag sjunger inför folk skalar jag av mig alla murar, klär av mig naken och står där för den jag är. Jag står där i min ensamhet, ger av mig själv och jag berör mina lyssnare. Det finns inget annat jag kan göra än ge dem av min själ.

Jag känner till mina begränsningar, jag vet vad jag kan göra och jag är fullt nöjd med det jag har. 🙂

I musiken kan jag släppa loss alla känslor, låta allt strömma ur mig och lämna min själ. Sorg blir till glädje, ilska blir till energi, kärlek blir fulländad. Musiken är mitt liv. Att sitta vid mitt piano i min ensamhet eller att sätta mig ner och spela några vaggsånger kan lindra en veckas smärta inom mig. Utan musiken skulle jag inte kunna andas. Utan musiken är jag bara ett tomt skal.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!