Skriverier

Vilken helg!

Ni anar inte vilken mysig, men utmattande, helg vi haft!

På fredag åkte jag in till stan för att växla bil med min mamma. Hon tog nämligen flickorna hem till sig medan jag strosade lite på stan. Jag hade bestämt träff med Julinas fiollärare eftersom vi köpt fiol åt Julina i födelsedagspresent och läraren hämtade den från Sverige. Fy, fy, om någon av er går och avslöjar något för Julina! 27 december, när hon fyller 6 år, ska hon få sin första fiol. Det känns stort. Mammahjärtat svämmar över!
Sen när jag träffat fiolläraren köpte jag present åt mamma och efter det åkte jag hem till mina föräldrar för att gratta mamma. Mamma bjöd på middag och jag åt mumsigt god lax.

Efter middagen kom Peter och hämtade Julina. Med sig hade han en blomma åt min mamma *gulle Peter* och han stannade på kaffe och tårta med oss. Tänk vilken tur jag haft! 2 av världens underbaraste pappor åt mina barn! Är det tur eller skicklighet? 😉

På lördagen firade vi lillajul (ja, jag ska förklara för er svenskar… 😉 )

Nettan
berättar att hennes vän gjort ett arbete om lillajul i skolan för länge sedan:

Lillajul

Har firats i Finland sedan sluet av 1800-talet, infaller lördagen innan första advent. Man tar in en liten julgran, eller som i vårt fall, en bordsjulgran med elljus å glitter i, man fixar lite julmat (lite!) och lillajulbocken kommer med en liten present. Förr i världen kom denne bock med vykort som kastades in efter att han hade bullrat och klappat på dörren så att de stackars små barnen var hyperrädda, och ännu då jag var liten (lääänge sen) så ritade vi små lillajulkort och sprang runt i gårdarna och slängde in dem. Viktigt är, att lillajulbocken inte ska synas!

I samband med lillajulhelgen har man oxo julöppning i affärerna, julparader osv. Många företag firar oxo lillajul genom att ha en julfest för sina anställda.

Förmodligen inleddes detta firande för att inleda julpysslandet, samt för att lätta på spänningen för barnen…

I SAOL benämns ordet Lillajul som finländskt, även om det på vissa ställen i Sverige på senare tid faktiskt firas lillajul. Dock inte förstaadventshelgen, utan helt andra datum. Jag har själv hört att en del kallar kvällen före julafton för lillajulafton…

Lunchen bestod av den obligatoriska tomtegröten (risgrynsgröt) med socker och kanel. Sen gick vi till lillajulmarkanden tillsammans med min lillebror, hans sambo, hennes syter och deras vän. Natalie fick åka i vagnen dit och Moalie satte jag i bärsjalen. Min lilla stumpa! Det var mysigt att ha henne så nära och det gick bra att bära henne så.
På marknaden var det lika kladdigt och lerigt som det alltid brukar vara, men stämningsfullt. Vi köpte förutom de traditionsenliga adventsljusen och godiset, ett par lammtossor åt Moalie. Oj så mjuka och sköna de var!
När vi gick hem från marknaden somnade Moalie i sjalen och sov med huvudet lutat mot bröstet på mig. *mys*
Efter marknaden åkte vi till mina föräldrar för att äta lillajul middag bestående av bland annat lutfisk. *mums*
När middagen var överstökad och glöggen väntade, knackade det plötsligt på fönstret. Sen öppnades dörren med en jäkla hast och lillajultomten kastade in små paket till Natalie och Moalie och rusade sedan därifrån. Natalie blev ”lätt” reserverad innan klapparna kom i hennes händer. 😉 Hon skulle INTE hämta dem själv!
Efteråt fick vi höra att tomten även gått runt hela huset med lykta i handen, men det missade vi mitt i klappöppnandet.
Ja, det var vår lillajul det!

Söndagen gick åt till att fira Moalie. Jag hade bakat tårtor och eftersom vi för en gångs skull hade lite färre gäster p.g.a. sjukdomar, jobb och BEBIS!!! (Stort grattis, Martina och Danne till er lille son och Tindra till din söte lillebror!) hann vi umgås med alla och stressen blev inte så stor. Skönt för min galla eftersom jag började dagen med ett gallstensanfall. 🙁
När kalaset var över lyckades vi övertala min barndomsbästis, Irene och hennes sambo (min festar kompis 😉 ) Adam att stanna på middag. *mys* Jag lagade lax i ugn med romsås till och potatismos. *mums*

Helgen har alltså gått åt till att mysa och julpynta. Adventsstakarna har kommit upp och fönsterdekorationer av ljusslingor, men resten får vänta ett bra tag än. Jag ska försöka komma mig för att köpa nya gardiner. Kanske åker in till stan idag om jag hinner. Tänkte försöka hinna besöka Martina ikväll oxå på BB. Martina var alltså min brudtärna på bröllopet och hennes dotter Tindra är Nickes och mitt gudbarn.

Nu har jag skrivit nog för den här gången. Tänkte försöka svara på lite mail idag och få alla ”måsten” gjorda.

Julmusiken åker nog på oxå för utanför mitt fönster faller lätta snöflingor och julstämningen har rullat in över mig totalt! Tänk, adventstid, nu är vi där!

Du kanske också gillar…

4 kommentarer

 1. Tyvärr måste jag göra dig besviken och säga att bebis är INTE ute…fy för den ;)…Hade en massa sammandragningar igår, vissa riktigt onda, men vad hjälpte det??? suck Idag är iaf det efterlängtade Aurorasamtalet….

  Måste säga att det låter SÅ mysigt med denna lilljul!! Jag ÄLSKAR julen och allt som hör till och hade mer än gärna fått fira så här kring första advent, lite i smyg :)…Sköt om er och må gott!

  Kram Anniz

 2. Låter osm en härlig men intensiv helg. Ja som du vet så blev ju inte min lika lyckad :S

  Du ska veta att jag är så glad att vi hittat varandra. Trots att vi är så olika så är du min ”tröst och lilja” i tider av svårigheter.

  Puss och Kram!

 3. Åh vad mysigt det låter med lilla-jul! avis
  Jag är ju aningens jultokig jag och älskar allt som har med tradtioner att göra!
  Och jag har klarat från att krokna själv än så länge men Alma är fortfarande en snorig och rosslig liten tös…

  Kramar i massor!!! //Anna

  P.S MSN-dejt nån kväll?????

 4. Milla säger:

  OJ, vilken mysig helg ni hadde…å martina ha fått en gosse=) va skoj…ska strosa vidare bland dina inlägg…fast, milla har bekymmer, ha glömt ditt lösen;)

Tack för att du lämnar några ord till mig!