Inspiration, Tankar

Spegel, spegel

Varför är det så lätt att kräva mer av oss själva än vi gör av vår omgivning? Alla måsten vi har. Alla krav. All strävan.

Tänk på allt det du ser ner på hos dig själv

att du inte hinner plocka undan leksakerna på golvet hela tiden

inte hinner få disken åtgärdad

inte hinner träna

inte orkar ordna parmiddagar

inte hinner med allt på jobbet

Listan kan i värsta fall bli hur lång som helst.

Tänk på det du verkligen känner dig äcklad över när det handlar om dig själv, något du inte får gjort! Finns det något du känner skam över? Eller vad finns det som du går med dåligt samvete över? Kommer du inte på något? Grattis, då kan du sluta läsa nu!

Tänk dig att du tittar i en spegel och den du ser i spegeln är din bästa vän. Hur skulle du känna för hen om du visste om det du just tänkt på? Jag är rätt säker på att dina känslor inte kommer i närheten av hur du känner när det handlar om dig själv.

Så när de där känslorna rusar igenom dig, när du upplever att du inte räcker till;

stanna upp och känn efter vad dina känslor skulle vara om det var någon annan det handlade om!

När jag märker att någon av mina nära hackar ner på sig själv, brukar jag ibland fråga rakt ut

”om det var mig det handlade om, hade du känt samma sak då?”

Det var nämligen en ögonöppnare för mig, när jag under en rehabiliteringsvecka fick den här reflektionen till mig. Om min bästa vän skulle ha alla krav på sig som jag har på mig själv, skulle hon ändå vara tillräcklig, om hon inte hann med? Ja, självklart! Jag skulle dessutom tycka att hon hade orimliga krav på sig själv. Men när det hanadlade om mig själv, bar jag istället på en känsla av otillräcklighet och stress. Den diskussionen fick mig att börja reflektera över hur jag ser på mig själv och hur jag väljer att värdera mig själv.

Så, spegel spegel på väggen där, säg mig vem som är värd det allra andra är!

Var inte hårdare mot dig själv än du är mot dem som står dig nära! Det sätter dig bara i en omöjlig position som du inte kan leva upp till och som du troligen inte ens önskar uppnå. Jag tror nämligen att du vill vara på samma nivå som dem du älskar. Så sluta eftersträva att du ska vara bättre än alla andra! För ärligt talat, är det det du gör, när du kräver mer av dig själv än du förväntar dig av andra. <3

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

  1. Oj, den satt där den skulle. Jag vet att jag har jätte höga krav på mig själv, men jag har aldrig sett dem som orimliga när det handlar om mig själv. Tack för reflektionen!

    1. Miina säger:

      <3

Tack för att du lämnar några ord till mig!