Adventstankar 2020

4. Jag laddar…var god vänta

Som jag nämt tidigare, så behöver jag hushålla med mina resurser för att klara av min vardag. Ibland behöver jag fylla på och ladda mig själv en aning. Tidigare trodde jag att allt roligt laddade mig, men ack så fel jag hade! Att ha roligt kan kosta mycket mer energi för mig än att ha tråkigt. Så nuförtiden går jag runt och har tråkigt hela tiden… Nej, självklart inte! Istället för att gå använder jag nämligen rullstol. Okej, jag erkänner. Den var inte ens bra. 🙂 Och nej, jag har självklart inte tråkigt, jag har bara ett lite annorlunda liv än jag hade föreställt mig.

Så vad gör jag då när jag laddar? Det bästa som finns är att fotografera och att framkalla bilderna efteråt via bildhanteringsprogram. När jag fotar är jag så i nuet, att jag automatiskt laddar. Jag har heller ingen koll på tiden då, vilket gör att jag ofta fotograferar en längre stund än jag först hade tänkt mig. Tiden rinner iväg på ett positivt sätt.

Ett annat sätt är att arrangera musik i notprogram på datorn. Det ger mig samma känsla som fotograferingen. Fokus endast på här och nu.

Att sticka och virka är en bra sysselsättning när jag måste ha ”tråkigt”. En ljudbok i öronen och handarbetet i famnen, trasar sönder nästan vilken mental stress som helst. Dock klarar inte händerna av för mycket handarbete, men det är en skön sysselsättning i lagom doser. Det där med lagom är mitt stora bekymmer. Jag har lätt för ”bara en rad till…” 😀

Att läsa. Mmmm! Me like! Böcker har inte gått på många år, men läsplattan, den är nog en av de bästa uppfinningar som finns! Och tro mig, det går inte att jämföra en läsplatta med en ipad eller annan surfplatta. De är inte ens i samma kategori.

Sen finns det saker som laddar mig, men som även kostar. Som att syssla med musik, att prata i telefon, att hjälpa andra, att jobba, att vara politiskt aktiv, att vara aktiv i föreningar. Men som sagt, där måste jag verkligen vara noga med vad jag väljer.

En sak som tar enormt mycket energi är dessvärre att shoppa och att umgås med vänner. Därför gör jag det väldigt sällan nu. Det är otroligt fint och fantastiskt att ha vänner som står ut med ett sådant vänskapsförhållande. Tack, för att ni finns!

Och sist, men inte minst, ibland måste jag helt enkelt gå och lägga mig och sova på dagen. Det gör jag nästan varje dag. Min assistent tar otrolig väl hand om mig och gör det möjligt för mig att leva normalt, men ändå behöver jag ofta den där vilan. Min assistent tar hand om allt här hemma som jag annars skulle göra. Utan henne skulle jag troligen bo på institution.

Att lära sig förstå vad som tar energi och vad som laddar är en lång process. För mig krävdes det att jag dokumenterade i ett häfte en lång tid. Idag finns det i mitt huvud. Fundera över vad som ger och vad som tar! Kanske blir du lika överraskad som jag en gång blev och kanske blir det början på något nytt för dig!

Här kan du läsa mina tidigare inlägg i adventstankar 2020:
http://www.mitawa.ax/category/adventstankar-2020/

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!