Skriverier

Allas lika värde

Ingen har väl missat #blacklivesmatter med anledning av mordet på George Floyd. Ett mord så sjukt och absurt och som absolut inte ska få ske i dagens samhälle.

Det får mig att reflektera över människors lika värde. Andra kulturer och olika etniska ursprung har alltid intresserat mig. Redan som liten drogs jag till andra kulturer. Kanske av nyfikenhet. Kanske av intresse. Men framför allt har jag alltid känt ett behov av gemenskap.

Idag är min familj utbildad vänfamilj genom Röda korset och jag och min man är utbildad stödfamilj genom Rädda barnen. Jag vill gärna ge åt andra det jag kan och göra mitt bästa för att människor ska känna sig inkluderade och i ett större sammanhang.

För egen del gör jag det bäst genom engagemang, kärlek och öppenhet. Jag kommer troligen inte att stå på barrikaden och protestera, det finns det andra som är mer kapabla att göra, men jag kommer alltid att kämpa för allas lika värde.

Under det senaste året har jag sett och upplevt en sådan orättvisa och sådant förtryck i min närhet, att jag sa till en väninna att det här är det närmaste jag kan komma känslan av hat och förakt. Och även om mycket av beteendet och agerandet skulle kunna härledas till personens kultur och upplevelser genom åren, är det inte det mitt förakt bygger på. Det grundar sig inte i det etniskt ursprung. Det grundar sig i hur personen i fråga beter sig. Jag har lyckan att jag känner så många andra med samma etniska ursprung, som jag älskar mycket högt och som jag känner stor samhörighet med. Hade jag inte gjort det, och hade jag haft en trasig förmåga till empati och alldeles för lite vett, då hade kanske alla händelser kunnat få mig att skylla på det etniska ursprunget.

Jag säger inte att jag kan förstå eller att jag på något sätt skulle acceptera rasism, för det gör jag verkligen inte! Och jag försvarar inte på något sätt rasistiska tankar eller värderingar. Det gör jag absolut inte och kommer aldrig att göra! Men jag tror att okunskap, oförmåga att tänka klart och oförmåga till empati kan så ett frö som växer till rasism. Ett behov av att stävja det man inte har kontroll över och det man inte kan förstå.

Må det ur detta svarta komma något gott! Må minnet av George Floyd bli en påminnelse till världen om att aldrig någonsin glömma, aldrig någonsin vända ryggen till och att aldrig någonsin sluta kämpa för allas lika värde!

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!