Julkalender 2015 - dag för dag

Dag 16 – Det här är jag bra på

2012 – Dag 16 Det här är jag bra på

Det här blir ett inlägg i sista laget, så att säga. Jag ska försöka få iväg det på rätt sida om 12-slaget. 🙂

I dagens samhälle upplever jag ofta att människor har svårt att säga att de är bra på något. Att det är fult. Att man skryter. Så tycker inte jag att det ska vara. Jag vill att mina barn ska kunna stå rakryggade och säga ”det här är jag bra på”, ”den här uppgifter tar jag gärna på mig, för jag tror jag skulle klara det bra”, ”jag passar till det här jobbet, eftersom jag är duktig på det här arbetsuppgifterna”.

Om vi inte tror på oss själva, vem ska då göra det?

Om man tittar på ungdomarnas selfie idag, ser man bland kommentarerna ofta en komplimang som bemöts med en ”du är bättre”.

– Världens finaste!!! <3 <3 <3
– Men du då! DU är världens finaste!

Och så kan det hålla på i all oändlighet. Ja, det är dagens melodi att uttrycka sig så, men vad händer om vi hela tiden ska nedvärdera oss själv, att vi hela tiden är snäppet sämre än någon annan, eller många snäpp sämre? Låt oss istället säga ”tack för komplimangen, du är oxå jätte fin!” Vi har rätt att känna oss duktiga, fina, älskade, ja bäst helt enkelt! Självklart ska vi vara ödmjuka, men det är faktiskt helt okej att tycka att man är bra.

Den psykiska ohälsan växer i dagens samhälle, speciellt bland unga tjejer. Det är viktigt att vi uppmärksammar de små dropparna i vardagen som en dag kan få bägaren att rinna över. Att vara bra på något innebär inte att man är bäst, eller att man inte kan förbättra sig/utvecklas. Att vara bra betyder inte att man ska se ner på andra eller köra över andra. Att vara bra på något är att ha kännedom om sitt eget värde och sina egna kunskaper och färdigheter.

Så, alla där ute, kan vi inte försöka göra 2016 lite mer ”det här är jag bra på!”? Om jag kan säga till mina barn att jag är bra på att laga mat, att jag är snygg i min nya jacka, att jag är bra på mitt jobb, då ger vi utrymme för våra barn att våga ta sin naturliga plats i samhället och att våga känna sig positivt inställd till sig själv.

Vad är just Du bra på? Jag är bra på lyssna, att tala och sjunga inför människor, att säga vad jag tycker och tänker, att tro på mig själv, att kämpa och ta nya tag. Jag är bra på att vara jag!


advent4 busbra

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!