Skriverier

Om mörkret

Igår när jag och maken lagade mat och jag satt vid spisen (nej, jag står inte vid spisen, jag sitter) och i ögonvrån anade mörkret utanför fönstret och julstjärnorna i fönstret, rös jag av välbehag. Det är just det här som skapar julkänsla för mig. Att ha honom hemma, att röra i ”grytorna” när mörkret faller och julstjärnorna glimmar.

Mörkret är min mysfaktor. Mörkret och samhörigheten. Och förstås ljuset i mörkret. De glimmande julljusen, lågorna på de levande ljusen, men mörkret behövs för att mysfaktorn ska slå till.

Vi övade med kören igår. Den mindre av de två jag leder. Ungefär en tredjedel kunde inte delta. Och jag berörs av hur fantastiska de är, allihopa! Hur mycket det ger av sig själva till mig för att jag ska kunna använda dem som instrument i mina händer. Om en vecka är de gäster hos min andra kör, som håller julkonsert med allsångscafé.

Ikväll är det då den andra körens tur. Den som jag hastigt och lustigt fick ta över i höstas. De som berättade till mig att vi skulle ha en konsert i december. Fantastiska människor som tagit in mig i sin gemenskap med öppet hjärta och varm famn! Jag är definitivt inte kunnig på det jag gör. För att vara helt ärlig så gör jag troligen inte särskilt mycket teoretiskt rätt, men jag gör det av själ och hjärta. Jag kan inte de där fina orden och jag kan definitivt inte spela piano eller dirigera enligt konstens alla regler. Men ändå lyckas de förstå vad jag menar och följer mina knasiga förklaringar på vad det är jag vill att de ska förmedla.

Och om en vecka är det alltså dags. Då ska dessa två sammanföras och tillsammans ska vi leda allsångscafé och hålla konsert för gästerna. Jag kan nog villigt erkänna att det är en smula pirrigt. Hur många sånger klarar jag av att dirigera utan att fullständigt förlora funktionen i händer, armar och axlar och kommer jag att lyckas visa dem vad jag vill få fram, kommer jag att lyckas leda dem dit jag vill?

Oavsett, så är de verkligen min mysfaktor, alla sångare! Och med mörkret som fallit utanför fönstren, kommer vi att sprida ljus och värme!

Sen är det bara en och en halv vecka kvar till julafton! Då sjunger min lilla kör i gudstjänsten på dagen. Det är upptakten till vårt julfirande, som jag hoppas ska fyllas av kärlek och ro detta år!

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!