Adventstankar 2019

12.12 Fotograferandet

Jag har alltid intresserat mig för fotografering, men när min äldsta dotter var liten, köpte jag min första systemkamera. Där och då växte intresset till en hobby. Men med tiden som min sjukdom ställde till det mer och mer i kroppen, började fotograferandet kosta mer än det gav. Smärtan i händerna var nästan olidlig till slut och sorgen över vad jag förlorat blev för stor att orka med och jag stängde ute intresset.

Det gick några år och efter mycket ångest och stor sorg, bestämde jag mig för att byta från större format till spegellös micro 4/3. Men glädjen jag hade förväntat mig infann sig inte. Formatet var inte vad jag var van med, känslan var inte den samma, vinklarna från rullstolen var fel, jag kunde inte ta mig dit jag ville… Ja, inget var vad det skulle vara.

Men så bestämde jag mig för att börja om från början igen. Allt det jag kunnat i många år, började jag med. Bländare. Slutare. Varför gjorde jag de inställningar jag gjorde? Inte bara för att jag visste att det var dem jag behövde, utan av den konkreta anledningen att jag ville ha ett visst skärpedjup, eller en viss rörelseoskärpa, eller ett specifikt ljus. Jag rattade inte bara in inställningarna för att skapa den bild jag såg för mitt inre, utan jag började söka bilder genom inställningarna. Det gav mig glädjen tillbaka.

Idag njuter jag verkligen av vad jag kan skapa med min kamera och jag känner en stor tacksamhet för att jag kan och vill fotografera igen.

Jag är så tacksam för min väninnan Annelie Söderbo som aldrig drar sig för att ta med mig på fotoutflykter. Det är klart att en rullstol är begränsande, men med Annelie känner jag mig aldrig i vägen eller långsam. Hon går iväg och gör det hon vill, medan hon låter mig göra det jag kan och vill. Annelie, jag är så glad att du kommit in i mitt liv och att vi har det här gemensamma intresset som du låter mig vara en del av! Du är viktig för mig och du inspirerar mig!

Just nu deltar jag i Obscuras fotoutställning ”En magisk värld” där vi uppmuntrades att lämna in en redigerad bild. Det här är mitt bidrag och jag tycker faktiskt (jantelagen kan ta sig nånstans…) mycket om den. Du som bor på Åland, hittar den, och alla andra vackra bidrag, i korridoren utanför Hälsocentralen i Mariehamn, inne på ÅHS.

GENOM TID OCH RUM – En magisk värld – Obscura årsutställning 2019

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!