Växthus och grödor

Ännu en uppdatering från växthuset

Plötsligt har all växtlighet exploderat, både ute i naturen, i mina fönster och i växthuset. Bilderna nedan är tagna för två veckor sedan. Då fanns inte tillstymmelse till knoppar på björklöven (okej, löv har inte knoppar, men ni fattar), vinterjackan hängde fortfarande i garderoben och plantorna var små och beskedliga.

Mitt gamla växthus har sedan dess fått sig en välbehövlig omgång med högtryckstvätten av den dagens assistent och har gjorts om till kryddträdgård av en annan assistent och min mamma. Dit har mina olika myntor fått flytta, oreganon, libstickan, gräslöken, fransk dragon, citronmeliss och idag även squash i kruka som jag bäddat in under täckduk eftersom jag inte litar på nattemperaturen ännu. Mamma har dessutom planterat ut mina björnbär som väntat i växthuset. Ser fram emot att få smaka mitt första egna björnbär! Pappa har satt potatis åt mig i landet som väntar på att börja gro.

Medan maken byggt bevattningsmöjligheter till det stora växthuset, har jag skolat om tomaterna. Uppe på tunnan kopplar man på trädgårsslangen, så jag inte behöver öda kraft och energi på att hålla i den. Nertill kan jag koppla antingen en slang att fylla vattenkannan med eller använda slang med lågt tryck så jag lätt kan vattna de små grödorna nu i början.

Idag har min fina assistent för dagen hjälpt mig att skola om en hel hög med plantor. Nästan 4 timmar höll vi på! Ja, eller hon höll på. Jag lyfta dem bara på plats. Jag iklädd mitt eget sydda förkläde som är gjort av barnens gamla jeans som de ärvde av min väninnas dotter som tragiskt lämnade oss alldeles för tidigt. Det känns bra att de kommit till nytta igen. Jag ville ha något som täcker mina kläder när jag sitter och som har fickor på magen som jag kan sätta verktyg eller annat smått i om jag behöver. Det är otroligt skönt att allt planterade är i fas igen! Blommorna, squash i kruka och brytböna har fått flytta ut, medan melon, tomat och gurka får vänta inne lite till. Om man jämför med för två veckor sedan, har det hänt mycket. Vinrankan har många klasar på kommande, persikoträdet har flera fruktämnen och drivhuset är nu överfullt efter att de frösådda blommorna fått akuta överlevnadsåtgärder. Nästan alla krukor är slut nu. jag som trodde jag hade i överflöd!

Förutom att njuta av växthuset, är paviljongen på terrassen mitt högt älskade tillhåll nu. Taket skyddar mot solens skarpa värme, men som gör det ändå möjligt att ta del av dofterna och all fågelsång. Jag har dessutom äntligen fått upp min tavla som jag deltog med i en fotoutställning utomhus. Jag har funderat sen jag fick hem den vad jag ska göra av den, men där på vindskyddsväggen passar den bra. Den ger paviljongen pricken över i.

Idag klippte maken gräsmattan och doften är lika magisk som alltid. Sommaren står för dörren och jag njuter allt vad jag kan, i mitt kaos av pussel med assistenttimmar och allt vad det innebär i väntan på att få assistent på heltid igen. Jag fokuserar på allt det goda och låter kaoset snurra på i utkanten, utan att få fäste i min uppmärksamhet och i mitt nervsystem.

Du kanske också gillar…

Tack för att du lämnar några ord till mig!